De tijd waarin het merk van je wagen je hele identiteit bepaalde, is voorbij. Tegenwoordig vinden we ons vervoermiddel steeds minder belangrijk en is het enige wat telt dat we ergens snel en efficiënt geraken. Enter fiets- en autodelen, dat steeds meer aan populariteit wint in Vlaanderen en bij uitbreiding de hele wereld.
Heel wat steden zoals Hasselt stimuleren fietsdelen al door verschillende ‘fietsstations’ aan te bieden. Hoe het werkt? Je maakt een fiets los om in de stad rond te rijden, en brengt hem weer terug in hetzelfde of een ander fietsstation. Ook autodelen, onder andere via de organisatie Cambio, blijkt geliefd. Ideaal voor wie maar af en toe een auto gebruikt en geen zin heeft om daarvoor een verzekering te betalen.
Stedelijke omgevingen kleuren groener en groener. Zo is er de gigantische populariteit van groendaken. Die werken niet alleen isolerend, maar helpen ook de CO2-uitstoot te verminderen, filteren fijnstof en helpen ze zo de luchtkwaliteit te verbeteren.
En daarnaast steken stadsbewoners ook massaal samen de groene vingers uit de mouwen in gemeenschapstuintjes. Ze ‘huren’ een stukje vruchtbare grond waar ze zelf kunnen moestuinieren. Extra duurzaam, want door je eigen producten te verbouwen en te verbruiken, neem je de afstand weg die voedingsmiddelen uit de supermarkt moeten afleggen om tot bij jou te geraken.
De grootste trend in duurzaamheid is tegelijk de kleinste: die van microwoningen. Stadsbewoners ruilen hun ruime appartementen steeds vaker in voor kleine micro-appartementen en de beleving die daarmee samenhangt. Fijne communities, hoogtechnologische snufjes en een fantastische locatie in het midden van de stad compenseren die vierkante meters moeiteloos.
Micro-appartementen zijn natuurlijk beter voor het milieu omdat je minder energie verbruikt. Bovendien worden ze vaak gecombineerd met andere duurzame oplossingenzoals hernieuwbare energie en groendaken.